„Oslizlé zelené maso. Lež, že české. Falšované sýry, otrávené těstoviny.“ Útok na ČR z EU

30.01.2024 13:00 | Reportáž

„Proč dovážíme za zahraničí zkažené zelené maso, když jsme v produkci hovězího soběstační?“ ptá se exprezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek a zmiňuje kolonii. Na setkání Klubu 2019 v Trhovém Štěpánově promluvil o tom, co je potřeba k větší potravinové soběstačnosti ČR a vysvětlil, jak je to s dotacemi pro naše zemědělce a zemědělce v jiných zemích. Zdůraznil také, jak je důležité chránit zemědělskou půdu. „Půda je národní bohatství, ne zboží pro šmelení,“ vzkazuje. Mluví i o „řízené likvidaci českého zemědělství“.

„Oslizlé zelené maso. Lež, že české. Falšované sýry, otrávené těstoviny.“ Útok na ČR z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Jandejsek – Expert na zemědělství a potravinovou bezpečnost

Exprezident Agrární komory ČR, člen Klubu 2019 a jeden z nejvýznamnějších českých potravinářů Zdeněk Jandejsek rozebral, jak je to s podporou zemědělců a co je potřeba k tomu, aby byla Česká republika potravinově soběstačnější, než v současné chvíli je. Promluvil také o tom, jak je důležité chránit zemědělskou půdu a dal za příklad státy, kde tato ochrana skutečně funguje. Nevynechal ani zákon o potravinách a zákon o významné tržní síle, který, jak říká, má převážně řešit nekalé obchodní praktiky maloobchodního prodeje. Dostal se i k výsledkům kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Zákazníky v ČR příliš nepotěší.

Belgičtí zemědělci dostávají na hektar o 160 euro více než čeští...

Jako první zmínil dotace přes EU a vysvětlil rozdíl mezi podporou takzvaných starých zemí EU a těch, které přistoupily později, jako právě Česká republika. Jak uvedl, například podpora zemědělců v Holandsku je 398 euro na hektar, v Belgii zhruba 400 euro na hektar, v České republice je to ale jen 240 euro na hektar.

„Zemědělcům bylo slibováno, že do deseti let bude mít ČR stejné podmínky v podporách jako staré země EU. V unii jsme ale už 20 let. Národní dotace v minulém roce byly na úrovni zhruba 15 procent oproti starým zemím,“ vysvětil Zdeněk Jandejsek a dodal. „Například u vepřového masa, drůbeže nebo vajec došlo v minulém roce ke snížení o 40 procent oproti roku 2022.“

Vysvětlil také, že čeští zemědělci nemají problém vyrábět kvalitní české potraviny bez dotací, pokud to tak ale bude ve všech zemích EU. „Potom Česká republika bude vyrábět nejlacinější potraviny a do deseti let bude vývozcem kvalitních českých potravin,“ říká s tím, že v ČR jsou stále podniky, které mohou díky velmi kvalitním výrobkům bez problémů konkurovat těm zahraničním.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Green Deal

Dobrý den, obracím se na vás jako na zastánce tohoto paktu nebo co to je. Můžete mi říci, kde třeba většina z nás má brát peníze na auta bez spalovacích motorů? Neměla by tedy minimálně EU lidem na nová auta nějak přispět? Myslíte si, že si je lidé u nás, kteří vydělávají kolem 20 tisíc měsíčně moho...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zlatí komunisté..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepermoník , 30.01.2024 14:43:16
Když je řeč o půdním fondu, tak si vezměte příklad z komunistů! Je mi 82+ roků a za komunistů jsem se podílel na stavbě pobočného podniku na vesnici. I když pozemek na stavbu nebyl na zemědělské půdě, musel náš podnik, aby mohl stavbu zahájit, zúrodnit bažiny a neúrodné zmoliny v rozloze plánovaného zastavění plochy! Proto jsme za komunistů byli soběstační ve výrobě potravin, naopak jsme měli přebytky, které jsme vyváželi! Jo, jo, komunisté, to byli hospodáři, dokonce zlatí hospodáři! Srovnejte si to s dobou po roce 1990! Z polistopadových zlodějů je mi na blití i když jsem komunista nikdy nebyl, naopak mi nepovolili studium, ale zpětně je hodnotím jako hospodáře velice kladně.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Přijel z USA kvůli „Fialově kauze“: Tajné služby, média, vlády. Shellenberger a uniklá data

4:44 Přijel z USA kvůli „Fialově kauze“: Tajné služby, média, vlády. Shellenberger a uniklá data

V Evropě i v USA jsou stále častější „kafkovské momenty“, kdy je člověk souzen, ale netuší za co, uv…